Eten tijdens Roparun 

 

Op zaterdag eten we gezamenlijk maaltijd op het start terrein. Dat zal rond 11:00 uur zijn deze tijd staat nog niet vast omdat we onze definitieve starttijd niet weten.

Een etappe bestaat ongeveer uit 65 km dat is 6 uur. Hierin is het zaak dat er slim wordt gegeten en gedronken. Advies mbt voeding:

Sportvoeding wissel je af met normale voeding. Het is de bedoeling om bij de Roparun te starten met normale voeding waar je zo min mogelijk grote pieken en dalen krijgt van je bloedsuiker spiegel.

Naarmate de tocht vordert, is het steeds moeilijker voor het lichaam om een prestatie te leveren. Je gaat dan meer gebruik maken van snellere koolhydraten. Onthoud hierbij 1 aspect: langzame koolhydraten blijven lang in de maag, terwijl snelle koolhydraten snel door het lichaam verwerkt worden en dus sneller de maag verlaten. Sporten met een volle maag is niet verstandig. Wel met veel energie! Kies je voor langzame koolhydraten, neem deze dan langer in voorafgaand aan je inspanning. Bij voorkeur minimaal 1 uur van te voren. Snelle koolhydraten kan je tot 30 minuten voor de inspanning nog innemen. Soms zelfs tot 15 minuten voor de inspanning. Concreet:

snelle koolhydraten: snacks als appeltaartjes, banaan - gerijpt, wit brood met zoet beleg, zoetigheid, cola (zonder prik),witte rijst, suiker, honing, chocola

langzame (sport) koolhydraten: banaan, bruin brood, ontbijtkoek, muesli, cruesli, pasta, aardappelen, zilvervliesrijst

Tips:
• focus in het begin van de tocht met name op langzame koolhydraten: neem deze uiterlijk tot 60 (bij voorkeur 75) minuten voor de inspanning
• naarmate de tocht vordert meer aandacht voor snellere koolhydraten: neem deze tot uiterlijk 30 minuten voor de inspanning
• wees matig met vetten. Je lichaam heeft voldoende vetreserves. Zelf als je een zeer laag vet% hebt. Je lichaam heeft met name behoefte aan koolhydraten
• broodeter? Bruinbrood zijn langzame koolhydraten; deze eet je lang van te voren. Witbrood worden gezien als snelle koolhydraten en kan je dus kort voor de inspanning nemen. Wees matig met boter (vet!). Besmeer je brood voor het grootste deel met koolhydraten (en minder met vleeswaren)
• bananen geven je meer energie dan appels en kiwi's of ander fruit. Wissel echter af. 24 uur lang bananen eten wordt niemand vrolijk van. Ook je maag niet.
• goed drinken is van groot belang. Drink niet alleen water! Water geeft een opgeblazen gevoel en onderdrukt de dorst (zonder dat je het zelf door hebt!). Met als gevolg dat je nog minder gaat drinken. Door zweten verliest je lichaam naast vocht ook zouten en mineralen. Dit vul je niet aan met water. Wel met een goede sportdrank.
• tussen de series is het zaak om snel te herstellen. Drink of eet binnen 30 minuten koolhydraatrijke voeding. Nog sneller herstellen doe je met een herstel shake.
• De avond voorafgaand van de Roparun is het zaak om je lichaam te voorzien van de nodige energie. Dit kan door het eten van een pasta maaltijd.

Voor onze catering is het fijn om te weten wat je wilt eten tijdens de Roparun, gericht op basis voeding, dus eventuele herstel shakes, energierepen, gelletjes etc. dien je zelf mee te nemen indien gewenst.